
22 Nov Com practicar l’expressió oral (monòleg) per tu mateix per als exàmens de la JQCV, CIEACOVA i EOI
Ara que s’apropa l’examen oral de la JQCV i, més endavant, de l’EOI comence una sèrie d’articles al blog per donar-te uns consells que espere que et servisquen.
La part oral dels exàmens és pura pràctica. Pensa que aquests tenen una estructura, una estructura que cal conéixer per a ajustar-se bé a l’activitat amb la finalitat d’aprovar-la. I com ja saps, les llengües cal practicar-les i, per tant, el monòleg tampoc s’escapa a aquest fet, encara que sigues valencianoparlant i no cometes errades en la parla.
Per tant, què podem fer nosaltres, de manera individual, per practicar i, en conseqüència, anar més tranquil·les i segures a l’examen?
Doncs molt senzill. Ho resumisc ràpidament:
- Gravar-te
- Escoltar-te
- Transcriure l’àudio
- Corregir-te
Comencem?
Hui dia totes tenim un telèfon intel·ligent que disposa de múltiples aplicacions, entre aquestes: la gravadora o enregistradora. Pots fer-ne ús per practicar una de les proves orals. Per tant i, seguint el protocol dels exàmens, seguirem els següents passos:
- Tria un monòleg o un article d’un periòdic, revista, etc., en definitiva, d’on vulgues!
- Prepara-te’l en 10 minuts.
- Fes-te un esquema (atenció: un esquema! Aquest l’usarem per a poder seguir el fil de la intervenció, recorda: NO es pot llegir!)
- Agafa el telèfon, grava’t durant 3 o 4 minuts.
A partir d'aquest punt...què hauràs de tenir en compte?
L’adequació al tema que desenvolupes tot fent ús de la llengua formal; l’organització de les idees amb marcadors que cohesionen el text oral i l’adequació al temps que la prova et demana. A més, procura que el ritme de la teua exposició siga dinàmic, constant, evita fer massa pauses, ja que posen en risc la comprensió d’allò que dius. I, per finalitzar, compte amb la morfosintaxi i la fonètica, aquesta ha de ser clara tot seguint el model de pronúncia estàndard.
Bé, com pots comprovar aquesta part demana una major concentració, perquè has de comprovar i controlar molts aspectes mentre parles, per això un guió t’ajudarà a no perdre’t ni oblidar-te de l’argumentació a més, d’estar pendent, almenys en part, del contingut (més endavant tractarem de com fer un esquema).
El segon punt és escoltar-se. Una vegada hages dut a terme l’activitat, escolta’t. Només així t’adonaràs del ritual realitzat en la gravació. Si tens temps, t’aconselle que transcrigues allò que has dit. Aquesta activitat et servirà de diverses maneres. Per una banda, com a pràctica de l’escrit i, per l’altra, per analitzar quins aspectes canviaries o milloraries de la teua intervenció. Però, si no tens massa temps per escriure el monòleg recitat, pots passar directament a la correcció. A partir de l’àudio verificaràs l'exposició i podràs escoltar i corregir allò que has escoltat.
Si repeteixes aquest procés assoliràs la confiança que, potser, et falte ara i anar amb més preparació a l’examen.
Molta sort i ja em comentes com t’ha anat!
Aina
Vols conèixer ara mateix el teu nivell de valencià?
Completa el següent test i descobreix-lo
Correcte!
Incorrecte!
Correcte!
Incorrecte!
Correcte!
Incorrecte!
Correcte!
Incorrecte!
Correcte!
Incorrecte!
¡Comparte el quiz para que puedas ver tus resultados!
Si vols millorar el teu valencià, subscriu-te ara a la newsletter
Obtuve %%score%% de %%total%%
Loading...
No Comments